Låna pengar till att köpa hus - huslån, bolån.
Meny Stäng

Låna pengar till att köpa hus

Vad bör man tänka på när man ska låna pengar för att köpa hus?

Att låna pengar för att köpa ett hus innebär att man tar ett bolån, ett lån som är syftat att ta vid bostadsköp. Lånet som tas blir därmed ett bindande avtal mellan långivaren och dig som låntagare. Vanligtvis tas bolån genom en bank men det finns tillfällen då det också sker via ett kreditbolag. Lånet som tas har alltid ett slutdatum då det ska vara helt återbetalat till baken, men vanligtvis är återbetalningstiden upplagt på väldigt många år, exempelvis kan det vara upp till 50 år. Detta hänger delvis på hur stort belopp det är som har belånats hos banken.

Att hitta sitt drömhus

Att hitta sitt drömhus och sedan få nycklar i sin hand. Riktigt så enkelt är det vanligtvis inte utan det krävs en del steg emellan att ha hittat sitt drömhus till att faktiskt få nycklarna i handen. Här nedan ges råd och tips om vad som kan vara bra att tänka på när man ska låna pengar till att köpa hus.

När man ska låna pengar hos banken för att köpa hus är det första steget att kontakta banken för att fixa ett lånelöfte. Ett lånelöfte innebär kort och gott att din bank ser över din ekonomi och eventuellt din medsökandes ekonomi om du söker lånet med din partner exempelvis. Därefter räknar banken fram hur mycket du/ni har möjlighet att låna. Det är många aspekter som banken tar hänsyn till när det tar fram ett lånelöfte, exempelvis måste du ha en viss summa kvar varje månad att kunna röra dig med efter att alla fasta utgifter är betalda. Ett tips är att inte försöka maxa lånet, det vill säga låna den maximalt högsta beloppet. För lönen som kommer in varje månad ska givetvis räcka till mer än bara dina fast utgifter.

Låna upp till 85 % av bostadens värde

Låna upp till 85 % av bostadens värde

Idag kan man som privatperson låna upp till 85 % av bostadens värde, det vill säga 85 % av priset på det objekt du är intresserad av att köpa. Resterande 15 % ska betalas in kontant, vilket innebär att det är pengar du redan ska ha och inget du kan låna hos banken. Viktigt att tänka på är att man har sparat till en kontantinsats under en längre tid, för att faktiskt ha råd att betala för det man vill ha. För det är faktiskt storleken på din kontantinsats som delvis avgör vilken bostad du har möjlighet att köpa. Eftersom ju högre slutpris det blir på huset desto mer måste man lägga in i kontantinsats.

En annan aspekt som är viktig att tänka på när man lånar pengar hos banken för att köpa hus är att ha funderat på både räntebindningstiden samt amorteringen. Räntebindningstid innebär den tid som du binder ditt lån till med en specifik ränta, man kan exempelvis binda lånet i 3 mån, 1 år eller 3 år. Det är något som man själv väljer och styr över, man kan också välja att inte binda lånet överhuvudtaget utan istället låta lånet ha en rörlig ränta.

Nytt hem? Detta gäller för amortering och bostadens marknadsvärde

Amortering och bostadens marknadsvärde

När det kommer till amorteringen är den kopplad till hur stor del av bostadens marknadsvärde som har belånats. Så detta är absolut någonting som bör tänkas över innan man lånar pengar till att köpa hus. Amorteringskravet som råder idag säger att belånas mer än 4,5 gånger av din och din eventuella medsökande bruttoinkomst, finns det ett krav som säger att ytterligare 1 % måste amorteras av det totala lånebeloppet som är taget hos banken.