ᐅ Bolån egenföretagare
Meny Stäng

Bolån egenföretagare

Som egenföretagare är det, konstigt nog, inte alltid lika lätt att få ett lån som för en privatperson med en anställning. Att vara egen företagare innebär alltid ekonomiska risker för dig som privatperson, och detta känner förstås bankerna till. Därför är man inte lika villig att bevilja ett lån till egenföretagare som till privatpersoner med en fast anställning. Om du har ett eget företag, och alltså inte har en inkomst från en fast anställning, är det inte säkert att du beviljas ett bolån, till exempel.

När man köper en bostad, ett hus eller en bostadsrätt, gör man ofta en av de största affärerna i livet. För en så stor affär räcker ett vanligt banklån inte till. Dels kan det vara mycket svårt att få ett vanligt lån på så stora belopp, och dels är villkoren för ett vanligt banklån inte avsett för så stora lån. Att betala tillbaka ett så stort lån på tio år är det ytterst få personer som klara av, och räntorna på ett vanligt lån skulle i många fall också göra bolånet alldeles för dyrt.

När man lånar pengar till ett husköp behöver man ha en betydligt längre återbetalningstid än vanligt och man behöver också ha lägre räntor för att lånet ska vara hanterbart för vanliga människor. Därför har man skapat speciella lån med villkor som är avsedda för detta ändamål. Dessa lån kallar vi bolån men ibland hör vi också benämningarna huslån eller villalån. Men det är alltså bara olika namn på ett och samma lån.

Ansök om ett bolån online

  • Se din ränta direkt

  • Slipp förhandlingen

  • Enkelt att flytta bolån

  • Fler långivare

  • En kreditupplysning

  • Hjälp med lånelöfte

  • Hjälp med lånelöfte

  • Få hjälp av expert

  • Kostnadsfritt

Att köpa en bostad, oavsett vilken typ av bostad det gäller, kostar ofta riktigt mycket pengar. För att vanliga människor ska kunna klara av att betala ger man bolån på mellan trettio och femtio års löptid. Och för att hålla räntan på en rimlig nivå tar man bostaden som säkerhet för lånet. Amorteringarna är inte speciellt stora, men det går inte längre att få amorteringsfria bolån, som man kunde få tidigare. Numera måste man amortera minst 2% tills man har betalat av så att det återstår 70% av skulden. Därefter amorterar man 1% tills halva skulden är betald.

När du tar ett bolån för att köpa hus eller bostadsrätt tar banken bostaden som säkerhet för lånet, vilket innebär att de kan få pengarna tillbaka om du av någon anledning inte kan betala ditt lån. Men, eftersom bostäders värde inte är konstant, och det finns risk för att din bostad sjunker i värde, får man inte låna upp till hela bostadens marknadsvärde med ett bolån. Bolånet får bara täcka 85% av värdet, och de 15 % som återstår ska betalas som en kontantinsats. 15% låter kanske inte så mycket, men med dagens höga bostadspriser kan det faktiskt bli en hög insats som ska betalas kontant. För många är enda möjligheten att finansiera kontantinsatsen ett lån. Då får man söka ett privatlån och det gäller att tänka på att detta lån ska betalas av snabbare och har högre ränta än bolånet.

Bolån egenföretagare

Inkomst av en fast anställning

När du söker ett bolån måste du förstås uppfylla de krav som banken, eller långivaren, ställer för att man ska bevilja ett lån. Ett av de grundläggande kraven brukar handla om inkomst. Oftast krävs att man har en inkomst av en fast anställning. Och det är alltså här det kan uppstå problem om du är egenföretagare och inte har ett anställningskontrakt.

Att bankerna i stort sett bara anser att det är de som har en fast anställning som har tillräckligt stor kreditvärdighet är ett problem för många. De traditionella bankerna lever nog kvar i en värld som inte längre existerar. För några årtionden sen hade de flesta en fast anställning, och det var inte ovanligt att man var kvar på samma arbetsplats i hela sitt yrkesverksamma liv.

Detta sågs hos banken som en stor säkerhet och man ansåg att man kunde bevilja ett lån utan större risk. Men, mycket har hänt på arbetsmarknaden under senare år, och idag är det många som jobbar under helt andra villkor. Fast anställning är inte det självklara längre, och det är få som blir kvar på en och samma arbetsplats under ett helt yrkesliv. Att man kan jobba som projektanställd, eller prova på olika uppgifter under tidsbegränsade former, kan vara både stimulerande och utvecklande för individen.

Men, om när man behöver ha ett lån ställer det till problem. Och på samma sätt är det för den som startar ett företag och lägger ner massor tid och energi på att skapa jobb åt sig själv, och kanske även åt andra. Bankerna ser oftast bara riskerna, men om du vill ha ett bolån som egenföretagare gäller det att du kan få banken att förstå att ditt företag är lönsamt och bestående.

Företagets lönsamhet

Som företagare känns det kanske naturligt att framhäva företagets potential och framtida tillväxt. Men, banken bryr sig inte så mycket om potentiell lönsamhet, utan vill se en konsekvent lönsamhet om de ska bevilja ett lån. Därför är det inte så stor idé att försöka få dem att förstå att ditt företag kommer att bli lönsamt om några år. Det banken bryr sig om är om du kan betala räntor och amortera på ditt lån månad för månad, med start från den dag du får ett bolån. Då är det bättre att du kan peka bakåt i tiden och visa att ditt företag har varit lönsamt under en längre tid, och att det förmodligen kommer att fortsätta vara det.

Om du inte får ett bolån hos din vanliga bank, kanske du behöver vända dig till en annan långivare. Här på nätet finns många långivare som erbjuder olika typer av lån, och flera av dem erbjuder bolån. Här kan du kanske hitta långivare som är beredda att låta dig, som egenföretagare, få ett bolån. Att det är svårt att få bolån som egenföretagare betyder inte att det måste vara omöjligt. Det finns olika sätt att förbättra chanserna, och som egenföretagare måste du visa att du har en stabil ekonomi. Ett bra sätt att visa detta på är att visa upp bokslut, gärna från flera år, för att bevisa att lönsamheten är god.